14.10.2024 – 18.10.2024
Pondělí 14.10.
přesnídáv. Chléb pšenično-žitný s tuňákovou pomazánkou, okurka, mandarinka, čaj s citronem 1,4,7
Polévka Vývar s těstovinou 1,9
oběd 1 Luštěninový karbanátek, bramborová kaše, kompot, ovocný čaj 1,3
Svačina Šlehaný tvaroh, piškot, jablko, lipový čaj 1,7
Úterý 15.10.
Přesnídáv. Máslová houska s lučinou, rajče, hroznové víno, ovocný čaj 1,7
Polévka Brokolicová 1,7
Oběd 1 Těstovinový salát, kuřecí špalíček, ovocný nápoj 1,7
Svačina Perník s čoko polevou, pomeranč, mrkev, lipový čaj 1,3,7
Středa 16.10.
Přesnídáv. Jogurt, cereálie, hruška, čaj s citronem 1,7
Polévka Zeleninová 1,9
Oběd 1 Kuře na paprice, knedlík, oranžáda 1,7
Svačina Bistro chléb s pomazánkovým máslem, paprika, okurka, bluma, ovocný čaj 1,7
Čtvrtek 17.10.
přesnídáv. Sojový rohlík se sýrovou pomazánkou, kedlubna, jablko, kakao, lipový čaj 1,7
Polévka Dýňová se zázvorem 1,7
Oběd 1 Vepřový přírodní plátek, dušená rýže, okurkový salát, ovocný nápoj 1
Svačina Chléb žitný se šunkovou pomazánkou, rajče, jablko, mátový čaj 1,7
Pátek 18.10.
přesnídáv. Kakaový puding s ovocem, piškot, ovocný čaj 1,7
Polévka Pórková
Oběd 1 Masová haše s vařeným bramborem, zeleninová obloha, ovocenka 1,3,7
Svačina Chléb s pomazánkovým máslem, ředkvička, mandarinka, čaj s citronem 1,7
Seznam alergenů
Potravinové právo EU (konkrétně nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací spotřebitelům) stanovuje povinnost poskytnout spotřebitelům informace o alergenních látkách a produktech, které byly použity při výrobě potraviny. Tato informační povinnost se vztahuje na 14 potravinových alergenů, které jsou nejčastější příčinou alergických reakcí u spotřebitelů:
1. Obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice (například špalda a khorasan), žito, ječmen, oves nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich, kromě:
a) glukózových sirupů na bázi pšenice, včetně dextrózy (1);
b) maltodextrinů na bázi pšenice (1);
c) glukózových sirupů na bázi ječmene;
d) obilovin použitých k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu.
2. Korýši a výrobky z nich
3. Vejce a výrobky z nich
4. Ryby a výrobky z nich, kromě:
a) rybí želatiny použité jako nosič vitaminových nebo karotenoidních přípravků;
b) rybí želatiny nebo vyziny použité jako čiřicí prostředek u piva a vína.
5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
6. Sójové boby a výrobky z nich, kromě:
a) zcela rafinovaného sójového oleje a tuku (1);
b) přírodní směsi tokoferolů (E306), přírodního d–alfa tokoferolu, přírodního d–alfa–tokoferol–acetátu, přírodního d–alfa–tokoferol–sukcinátu ze sóji;
c) fytosterolů a esterů fytosterolů získaných z rostlinných olejů ze sóji;
d) esteru rostlinného stanolu vyrobeného ze sterolů z rostlinného oleje ze sóji
7. Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy), kromě:
a) syrovátky použité k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu;
b) laktitolu
8. Skořápkové plody, konkrétně: mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylus avellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamie (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich, kromě ořechů použitých k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu
9. Celer a výrobky z něj
10. Hořčice a výrobky z ní
11. Sezamová semena a výrobky z nich
12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2, které se propočítají pro výrobky určené k přímé spotřebě nebo ke spotřebě po rekonstituování podle pokynů výrobce
13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14. Měkkýši a výrobky z nich
(1) A výrobky z nich, pokud zpracování, kterým prošly, nezvyšuje úroveň alergenicity, kterou úřad stanovil pro příslušný základní produkt.